Diana Bergsma - Zakelijke Bezinningsreizen Zakelijke Bezinningsreizen

Wat MOET je weten als je naar Cambodja reist?

Cambodja is een geweldige reisbestemming. Steeds meer reizigers bezoekers Cambodja wat natuurlijk geweldig is omdat de mensen hierdoor meer inkomsten hebben. Cambodja is een land met een zeer heftige geschiedenis en nog steeds is het één van de armste landen te wereld. Het kan dus geen kwaad om je even te verdiepen in Cambodja voordat je hier de tijd van je leven gaat hebben. Hoe doe je dat? Simpelweg door even 5 minuten de tijd te nemen en de volgende dingen te onthouden.

1. Armoede

Zo’n 40 jaar geleden speelde er een ontzettend heftige burgeroorlog in Cambodja waarbij 1/3 van de bevolking is omgekomen of vermoord. De communistische Rode Khmer is verantwoordelijk voor de dood van ongeveer 2 miljoen mensen. Pol Pot, de leider van de Rode Khmer, wilde van Cambodja een zelfvoorzienende agrarische staat maken. Iedereen die gestudeerd had, engels sprak of ook maar een bril droeg, werd vermoord. Hierdoor heeft Cambodja nog steeds een enorme achterstand in kennis en ontwikkeling. Vriend en vijand wonen nu naast elkaar en spreken over deze tijd is taboe. Niet alleen de mensen die deze tijd hebben meegemaakt lijden hieronder maar ook hun kinderen die vaak opgevoed zijn door ouders met een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Deze cyclus van armoede en misbruik is iets wat tot op de dag van vandaag voortduurt. De meerderheid van de Cambodjanen leeft in armoede en 40% van de kinderen is ondervoed. Het gemiddelde inkomen is minder dan $3 per dag en veel mensen leven van minder. Je kan een groot verschil maken door het kopen van lokale producten en diensten bij de bevolking in plaats van in de grotere supermarkten. Besef je ook goed dat dit nog maar 40 jaar geleden was en alle oudere mensen de meest verschrikkelijke dingen hebben meegemaakt.

2. Angkor is een heilige plek

Veel mensen beseffen niet dat Angkor een heilige plek is waar je je eigenlijk net zo zou moeten gedragen als in een kerk. Natuurlijk is het er bloedheet en wil je het liefst zo min mogelijk kleren dragen maar heb respect voor de Cambodjaanse cultuur en draag zeker als vrouw kleding tot over je schouders en knieën.

3. Vrijwilligerswerk

In Cambodja kan je overal vrijwilligerswerk doen in ‘weeshuizen’. Verreweg de meeste van deze weeshuizen zijn geen echte weeshuizen maar zijn puur opgezet om geld te verdienen aan westerse vrijwilligers. De kinderen halen ze van het platteland en zijn vaak helemaal geen wees. Hier worden kinderen gebruikt om winst te maken. Doe dus altijd goed je research voor je bij een organisatie vrijwilligerswerk gaat doen. Heb je minder dan een maand tijd? Doe dan vooral geen vrijwilligerswerk met kinderen. Kinderen hebben behoefte aan langdurige relaties met getrainde verzorgers en leerkrachten. Een organisatie die wel veel goede projecten heeft lopen is Stichting Cambodia-Dutch.

4. Koop niets van kinderen

Het kan bijna niet anders dan dat je in Cambodja in aanraking komt met kinderen die je iets willen verkopen als armbandjes, boeken, water of ansichtkaarten. Zeker in de grotere steden en bij toeristische hotspots zal het regelmatig voorkomen dat er één of meerdere kinderen je bijna smeken om iets van ze te kopen. Het is dan behoorlijk moeilijk om tegen zo’n meisje te zeggen dat je niets van haar wil kopen en dat is precies de reden waarom kinderen worden ingezet om jou deze producten aan te smeren. Er zit een heel netwerk van criminelen volwassenen achter deze ‘straatkinderen’. Door iets van ze te kopen, zorg je er indirect voor dat deze kinderen niet mogen spelen of op school zitten. Het grootste deel van de inkomsten gaat namelijk zeker niet naar de kinderen of naar onderwijs.

5. Let op voor scams waar kinderen bij betrokken zijn

De melkpoeder scam is erg populair in Siem Reap. Een jonge moeder benadert een toerist en vraagt om melkpoeder voor de baby in haar armen. De toerist weet dat geld geven nooit goed is, maar ziet geen kwaad in het kopen van het melkpoeder. Zodra de toerist weg is, brengt de moeder het melkpoeder terug naar de winkel. De baby die ligt te slapen in de armen van de moeder is vaak gedrogeerd zodat het kind stil is en ze er de hele dag mee op pad kan. Het komt ook vaak voor dat kinderen je vragen om pennen of boeken voor ze te kopen. Deze spullen brengen ze allemaal terug naar de winkel en het geld gaat naar de criminele organisaties die de kinderen op pad sturen. Toeristen zijn niet de enige slachtoffers van scams. Vaak is de oplichter zelf ook een slachtoffer in dit soort landen.

6. Let op je handen

Wijzen is in de Cambodjaanse cultuur enorm onbeleefd. Wijs dus nooit naar iemand of een product maar gebruik je hele hand. Ook hand in hand lopen op straat is iets wat je de Cambodjanen nooit ziet doen. Dit zijn dingen die je achter gesloten deuren doet in deze cultuur. Hetzelfde geldt natuurlijk voor kussen in het openbaar. Uitzonderingen hierop zijn wanneer je in een hostel/cafe bent of op de plekken die super toeristisch zijn. Hier zijn deze fouten al zo vaak gemaakt dat de Cambodjanen het ondertussen gewend zijn.

Bekijk hier onze reis naar Cambodja

 

Bron van dit artikele is reisjunkPlaats hier je reactie!

Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Dit veld graag vullen!
Zakelijk én Persoonlijke ontwikkeling is verbonden