Gun jezelf een Sabbatical

Je wilt meer uit het leven halen dan alleen maar werken. Natuurlijk zijn er mooie kansen, top promoties, niks mis mee. Is er niet nog een droom, een ander pad dat je mag volgen? Een pad dat je hart raakt, waar je warm voor loopt.

En je wilt niet uitgeblust zijn op 45ste! Het is mooi om te zien dat veel mensen een spirituele reis combineren met hun sabbatical, het geeft je inzichten en een andere kijk op het leven. Dat is natuurlijk een onderdeel van je sabbatical, je wilt iets anders en de uitkomst is vrij. Lees eens hoe anderen hun sabbaticel ervaarden.

Brandon Woodruff (42) geen groots ‘aha’-moment

„Het was 2012, ik werkte op kantoor bij Starbucks in Amsterdam en hield me bezig met marktontwikkeling. Ik had net promotie gemaakt toen mijn moeder vrij plotseling overleed. We waren erg close en de emotionele impact was groot. Opeens was het leven zo kort. Hierdoor kwam ook de vraag: is dit echt wat je de rest van je leven wilt blijven doen? 

Iets nuttig doen

Eenmaal terug in Amsterdam, had ik het gevoel dat ik iets nuttigs moest gaan doen. Chinees leren wellicht. Maar het was lente en er waren zoveel leuke dingen te doen. Dus ben ik naar de lunchconcerten van het Concertgebouw gegaan, iets wat ik altijd al wilde doen, maar nooit aan toekwam.
Na een tijdje kwam de vraag opborrelen of ik terug wilde naar mijn oude baan. Ik heb me er zorgen over gemaakt, maar omdat er op mijn afdeling een aantal dingen was veranderd, werd een terugkeer minder aantrekkelijk. Wat wilde ik dan? Spelen met eten en geur is altijd een rode draad geweest in mijn leven. Als kind gaven mijn ouders me een werkbank in de garage, waar ik met zelf geplukte bloemen parfum maakte. En als mijn oma in Iowa met Kerst voor alle kinderen en kleinkinderen een maaltijd bereidde, stond ik in de keuken te helpen.

 Inspiratie

Zes weken geleden heb ik Pendergast Smokehouse in de Staatsliedenbuurt geopend, geïnspireerd door de barbecuecultuur waarmee ik in Kansas City ben opgegroeid. Gisteren draaiden we een recorddag. De risico’s van een eigen restaurant zijn groot, maar hetzelfde geldt voor de hoogtepunten. Zonder mijn sabbatical had ik nu bedacht in welk land het volgende Starbucksfiliaal moest komen. Dat is leuk, maar het voelt lang niet zo goed als in je eigen keuken staan.”

Meyke Mulder (36) nam 3 maanden onbetaald verlof 

Het was een soort Nieuwjaarsvoornemen; ik wilde een keer een langere periode niet werken. Veel mensen in mijn omgeving hadden ooit zwangerschapsverlof gehad of gedwongen een tijd vrij moeten nemen na een burn-out, maar mijn carrière had nooit zo’n natuurlijke onderbreking gehad. Ik werkte gewoon al sinds ik in 2002 was afgestudeerd. Opeens dacht ik: ik moet even een break nemen. Ik ben naar mijn leidinggevende gegaan in het ziekenhuis waar ik diëtiste was, om te kijken of het überhaupt kon. Ik was de allereerste werknemer die hem om een sabbatical vroeg.

Ik plande ver van tevoren, nam ruim de tijd om mijn financiën op orde te krijgen en vroeg aan iedereen: wat zou jij doen? Ik kreeg de wildste antwoorden. Mensen projecteerden allemaal hun eigen dromen op mij.

Uiteindelijk besloot ik dat ik in ieder geval even weg wilde. Op Facebook kwam ik een bed and breakfast in Italië tegen waar ik de eerste maand van mijn verlof naartoe ben gegaan om te werken.

Nieuwe ervaring

De rest van de maanden hield ik vrij. Ik wilde ervaren hoe het was om een lege agenda te hebben. Om niet te weten hoe mijn leven er over een maand uit zou zien. Als je werkt, rollen de weken in elkaar over zonder dat je er erg in hebt. Toen ik na vier maanden terugkwam, waren sommige collega’s verbaasd dat ik er alweer was. ‘Je zou toch lang weggaan?’ zeiden ze.

Na vijf weken Italië kwam ik weer in Amsterdam. Daar ben ik voor het eerst in tijden gewoon thuis geweest. Ik leerde rustig door de stad te fietsen in plaats van te racen. Als ik een lunchafspraak had, was dat het enige wat ik die dag deed. Het was heerlijk. Pas toen de dagen op elkaar begonnen te lijken, besloot ik weer weg te gaan. Ik ben spontaan een rondreizende vriendin in Australië op gaan zoeken.

Passie

Ik had mezelf nooit opgelegd dat ik als een ander mens van verlof moest terugkomen. En er is nooit een moment geweest waarop ik iets anders tegenkwam dat ik liever wilde doen dan mijn huidige baan. Wel merkte ik dat ik na een tijdje vrij zijn opnieuw met passie over mijn vak begon te praten, iets wat ik al heel lang niet meer had gedaan. En toen ik weer begon met werken, was ik oprecht nieuwsgierig.

Het voelt nu alsof ik bewust heb gekozen voor mijn baan. Het is niet meer iets wat me is opgelegd, want zo voelde het na al die jaren, maar iets wat ik wil.”

Neem contact met ons op voor een Sabbatical

Wil je naar Ghana, Kenia, Marokko, Griekenland voor een sabbaticel, vraag dan onze mogelijkheden aan, we hebben projecten in deze landen. Contact Spirituele Vakantie Reizen

Of bekijk onze spirituele reizen

 

Wil je via je werk op reis gaan?

Bezoek dan onze andere website: Zakelijke Coachingsreizen.

 

Bron artikel is NRC