Het oude idee over mannen

Het oude idee over mannen: gericht op de buitenwereld, jagen, veroveren. Vrouwen zorgden voor de dagelijkse gang van zaken, het huis, kinderen, verbinding. Een traditioneel beeld over ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’. Dit beeld is aan het veranderen en opent nieuwe perspectieven, een nieuwe balans.

Kwaliteiten worden minder toebedeeld aan ‘mannelijk’ en ‘vrouwelijk’, ze worden meer in zowel mannen als vrouwen als gezien. Een innerlijke balans tussen mannelijk en vrouwelijk voor iedereen.

Verandering en verwarring

Elke verandering gaat gepaard met een stuk onzekerheid en verwarring. Er moet een nieuwe situatie ontstaan die tijd nodig heeft om te rijpen. Voor mannen kan het verwarrend zijn om meer vrouwelijke kwaliteiten te ontwikkelen. Aanvankelijk kan dit als aantasting van de eigen mannelijkheid worden ervaren waardoor een strijd kan ontstaan. Het mooie is dat deze vrouwelijke kwaliteiten juist als toevoeging aan de mannelijke kwaliteiten gezien kan worden en het geen afbreuk ervan hoeft te betekenen. Eerder is dit als verrijking te zien die het emotionele bereik vergroot.

Meer vrijheid

De mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten zijn gelijkwaardig, ze zijn beiden hard nodig. Door beide kwaliteiten in onszelf ontwikkelen, ontstaat er een krachtige balans. Zachte kracht, verbondenheid en focus, doen en laten, stevig en flexibel. Er ontstaan een rijker palet aan mogelijkheden en vaardigheden. Waar de maatschappij op masculine wijze werd bestuurd, groeit de noodzaak tot coöperatie. Daar zijn verbindende en empathische kwaliteiten voor nodig.  

​Oud en nieuw

Waar oude en nieuwe mannelijkheid en vrouwelijkheid elkaar kruisen, zal er weerstand en strijd ontstaan. Vanuit een nieuwe visie op beide kwaliteiten zullen er mogelijkheden ontstaan waar deze tijd om vraagt. Hiërarchie zal ruimte maken voor gelijkwaardigheid en verbindingen leggen die voorheen onbenut bleven. Dit vraagt om een nieuwe innerlijke balans en biedt mannen de ruimte om op innerlijk avontuur te gaan. Onze maatschappij wacht op krachtige bezielde mannen die niet alleen sturen vanuit ratio, maar ook op zijn buik- en hartgevoel.

Evenwicht

Met alle valkuilen die erbij horen, zal er een nieuw evenwicht ontstaan bevrijdt van oude ideeën en dogma’s over mannelijkheid en vrouwelijkheid. Ruimte voor individuele en collectieve verrijking is het gevolg. Geen man overboord met zijn kwaliteiten, deze blijven een unieke en waardevolle bijdrage.  Kracht en kwetsbaarheid gaan steeds meer hand in hand. Durf jij het aan?

Ga eens op een spirituele reis!