Niemand wil in zijn kracht staan

Wekelijks rekent Japke-d. Bouma af met jeukwoorden op kantoor.

Er zijn van die uitdrukkingen waarvoor je stilletjes bidt dat ze vanzelf verdwijnen, maar ik vrees dat we er nog lang niet vanaf zijn: van de mensen die ‘in hun kracht staan’, ‘in hun kracht komen’ of erger nog: ‘in hun kracht gezet (moeten) worden’. Op Twitter stuurde iemand me een aankondiging voor een ‘webinar’ (daar kom ik een andere keer op terug) over ‘hoe je professionals in hun kracht zet’, waarna al die professionals moesten gaan ‘sturen op output’. Er stond een plaatje van een wandcontactdoos naast.

Jongens, hou eens op met die onzin. Niemand wil in zijn kracht staan. Dat gaat knetteren, iedereen kijkt naar je, en dan krijg je kortsluiting. En stel, dan stá je in je kracht. WAT DAN. Ga je dan vooruit, achteruit? Omhoog, zijwaarts? En moet je er dan ook weer een keer uit, uit die kracht? En zo ja, hoe moet dát dan weer?

Laat staan dat je in je kracht zou willen worden GEZET. Want dan stond je er blijkbaar nog niet uit jezelf in, en moest er iemand bijkomen om het voor je te doen. Misschien was je je niet bewust van je kracht, dat kan natuurlijk. Maar dat lijkt me stug. Dingen waar mensen niet uit zichzelf in gaan staan, zijn meestal dingen die mensen niet graag doen. Anders had je er wel zelf aan gedacht om erin te gaan staan, of erin te komen – toch?

Even afgezien van het feit dat ik vind dat heel veel mensen zoveel mogelijk van je af moeten blijven op kantoor, klinkt het ook best dreigend: ‘zal ik je eens even in je kracht zetten’. Ga eens weg. Alsof je de bedrijfshulpverlener vast kunt bellen. „De laatste keer dat ik in mijn kracht gezet werd, moest ik drie maanden paracetamol slikken”, zei iemand op Twitter, en zo is het.

Chaos

Het lijkt me ook chaos worden, als alle mensen in een bedrijf in hun kracht staan. Stel je bijvoorbeeld voor dat het iemands kracht is om de hele dag heel hard te vloeken en schuttingtaal te debiteren. Moet je hem daar als bedrijf dan in LATEN? Of stel dat iemand is aangenomen om de administratie te doen, maar dat het zijn kracht is om de hele dag op de bank te tinderen. Het lijkt me dat dat soort mensen juist UIT hun kracht gehaald moeten worden. Wat ik maar wil zeggen: hoe vaak komt het nou voor dat iemands kracht handig is voor het bedrijf? En in het zeldzame geval dat dat zo is, hoef je hem er niet meer in te zetten.

Wat ik dus denk: is dat ‘in je kracht’ op kantoor gebruikt wordt om mensen iets te laten doen wat ze eigenlijk niet willen. Wantrouw dus managers die het zeggen. Als je baas vindt dat je toch écht in je kracht staat als je postzegels staat te plakken, eindig je straks in de postkamer, ook al vind je jezelf een gamechanger.

Mijn advies zou dan dus ook zijn

Doe een beetje voorzichtig met al die kracht op kantoor. Kracht is sowieso enorm overrated. Want de échte kracht van mensen, daar komt vaak amper kracht bij kijken. De echte kracht zit vaak in stille hoekjes, in zachtheid, tederheid en bescheidenheid. De echte kracht van mensen zit vaak in wat managers zwakte zouden noemen. Maar iemand in zijn zwakte zetten: dát hoor je nou nooit.

Link naar NRC